måndag 20 september 2010

Felanaly(S)

Socialdemokraterna måste undra vad som gick fel i valet.

I Göteborg gör S ett riktigt dåligt val och tappar sex mandat, samtidigt som M knappar in. Vad som hände på riksnivå vet de flesta redan vid det här laget. Det kan också vara så att det rödgröna samarbetet kommer att avbrytas.

En helt ovetenskaplig analys av läget får mig att tro att det beror på kvinnorna i toppen - Mona Sahlin och Anneli Hulthén.

Först och främst är arbetarrörelsens medlemmar inte direkt de mest jämställda männen i samhället. På verkstadsgolvet råder en helt annan jargong och kamratskap än vad det gör i politikens korridorer. Att ha en kvinnlig ledar fungerar säkert om det är rätt kvinna i toppen, men båda de här damerna har en tendens att göra sig opopulära.

Att Hulthéns radioreklam lät som talsyntesen på en gammal Commodore 64 från 80-talet gjorde inte saken bättre. Ska inte en politiker ha talets gåva, även om han eller hon läser innantill?

Och Mona Sahlin har aldrig gjort något gott intryck, att hon har fuskat och fifflat och dessutom åkt fast som få andra är allmänt känt. Men ändå blir hon partiledare för ett arbetarparti där hatet mot den fuskande överklassen är starkt betingad.

De första TV-uttalandena igår kväll var otrevliga och ohyfsade från både Sahlin och Hulthén. De snäste åt kamerorna och betedde sig som väldigt dåliga förlorare.

En sista fråga - när ska LO inse att man inte representerar sina medlemmar genom att hjälpa ett enskilt parti i valkampanjen? De dagar då alla arbetare var Socialdemokrater är förbi - om det någonsin existerat något sådant.

2 kommentarer:

  1. Hyffsad felanalys.
    S bildades av fackföreningsrörelsen som den politiska grenen. Klart som tusan att det finns starka band däremellan.
    I Gbg heter den stora påverkan Vägvalet. En klart större anledning till tappet än att gruppledaren är kvinna. Att hon inte skulle ha talets gåva är också rent skitsnack. Såg du något av hennes framträdanden live?

    SvaraRadera
  2. Nej, jag har inte sett Hulthén live, politik utomhus är inte något jag lägger min tid på. S i Gbg tappade (prel) 6,7% medan Vägvalet fick 5,4%. Men jag tror att Vägvalet plockade röster från alla partier, definitivt inte bara S, där finns fler anledningar.

    Jag erkänner att min erfarenhet av att lyssna på Hulthén i stort begränsas till radioreklamen (som var skärammande usel) och de uttalande hon gjort i media, framförallt ett surt och bittert uttalande under valnatten...

    SvaraRadera