måndag 27 september 2010

Bolånetak, räntor och bostadsbubbla?

Bolånetaket införs som sagt var den första oktober. Att det i första hand kommer att påverka förstagångsköparna och då främst i storstadsregionerna är självklart. 15% av 3 miljoner kronor är 450.000 kronor, vilket är betydligt mer än vad de flesta svenskar har på bankkontot.

Att skramla ihop 150.000 kronor utan säkerhet är säkert inte något större problem, men när beloppen blir större blir det säkert svårt för många att komma in på bomarknaden. Lösningen är givetvis att köpa något billigare och då i ett område som kanske inte ligger där man helst hade bosatt sig. Livet är fullt av kompromisser.

Samtidigt är det naturligtvis från bolånen som stora delar av bankernas mariginaler kommer. Därför kommer bankerna säkert att täcka upp för en stor del av de lån som nu måste tas utan säkerhet. Frågan är bara hur och vad prissättningen blir på risken. Se rubriken "Låna mer" på DN:s genomgång.

Sett till hela nationen är bolånetaket bra, främst för att minska risken för och dämpa fallet vid en eventuell bostadsbubbla. Men antalet enskilda individer som drabbas blir sannolikt högt. Många ska nog vara glada över att taket inte påverkar existerande lån, även om de kan komma att drabbas nästa gång de vill ha en ny bil och vill ha billig finansiering via bolån. Eller när huset ska renoveras.

I storstäderna förväntar sig folk att valutgången ska leda till högre bostadspriser. Frågan är om de som svarat på frågan svarat för att de tror på en generell prisuppgång eller om de verkligen tror att valutgången påverkar. Det är lite som med Svarta Svanar, man kan inte vara säker på vad som är orsak och verkan.

Högre bostadspriser kombinerat med högre räntor och ett nytt bolånetak låter lite för bra för att vara sant?

--

Värt att notera är också att 50-öringen försvinner vid månadsskiftet. Det är vänligt av DN att påpeka att kostnad fortfarande kan anges med 50 öre, som om det vore något konstigt. Att vi skulle sluta med vår gamla öresangivelse bara för att ett mynt försvinner låter lite överdrivet. Bäst är kanske att fortsätta betala med kort, oftast blir det då den exakta summan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar